مشخصات یک باسکول استاندارد
طبق استاندارد 10274 با دقیق ترین کنترل
دارای استاندارد بین المللی آلمانی.
استفاده از لودسل های ساچمه ای در باسکول های وسایل نقلیه چرخدار جاده ای ( ثابت همکف ) ممنوع شد. عادل بنایی، سرپرست مرکز اندازه شناسی ایران ، با اشاره به بررسی میدانی کارشناسان مرکز اندازه شناسی ، گفت : در این بازرسی مشخص شد که لودسل های ساچمه ای مورد استفاده در باسکول های وسایل نقلیه چرخدار جاده ای علیرغم این که دارای گواهی نامه OIML هستند با توجه به عدم نصب مناسب و فنی همچنین شرایط اقلیمی کشور عملکرد مناسبی ندارند و موجب خطا در اندازه گیری ها می شوند. وی با بیان اینکه اطلاعات جمع آوری شده از عملکرد این باسکولها در جلسات کارشناسی مرکز اندازه شناسی مورد بررسی قرار گرفت افزود : در این جلسه مقرر گردید ، به منظور پیشگیری از بروز خطاهای بیشتر به تدریج لودسل های ساچمه ای از دور خارج شوند.بنایی در همین زمینه گفت : از مهر ماه امسال ، درخواست آزمون اولیه برای باسکولهایی که از این نوع لودسل ها استفاده می کنند پذیرفته نمی شود. به گفته وی ، مرکز اندازه شناسی در صدد است با توجه به حساسیت موضوع و رعایت حقوق تولیدکنندگان و مصرف کنندگان ، با تهیه ضوابط فنی از واردات تمامی لودسل هایی که عملکرد مناسبی ندارند جلوگیری نماید…
باسکول خوب باسکولی است که در صورت تغیرات دما و تعدد توزین بار نیاز به سرویس و کالیبراسیون را نداشته باشد. حال مهم نیست که این باسکول از چه جنسی ، چه لودسلی و یا چه نشاندهنده ای است، اگر چه ما اعتقاد داریم که یک سهم از یک توزین ایده آل متعلق به نشاندهنده ، قسمت دوم متعلق به لودسلها و قسمت سوم آن نیز به فونداسیون و سازه مربوط می باشد.
بعضی از قسمتها مثل نشاندهنده قبلاً توسط اداره استاندارد چک می شود. در ایران این دستگاهها تک به تک توسط اداره استاندارد ایران کنترل می شوند. بنابراین ما از بابت نشاندهنده کاملاً آسوده خاطر هستیم. لودسلها را نیز باید از انواعی استفاده کنیم که دارای استانداردهای بین المللی باشند و سازه باسکول نیز باید از لحاظ رعایت استانداردهای علوم مهندسی مورد تائید قرار گیرد و درستی آن از لحاظ علمی و محاسباتی به اثبات رسیده باشد. این یقین بوسیله نرم افزارها و شبیه سازهای مختلف، کتب مرجع، فرمولهای ریاضی و سایر دانسته ها قابل حصول می باشد.
حتی اگر ما تمامی قطعات یک باسکول را به صورت ایده آل تهیه کنیم ، باز هم نمی توان انتظار عملیات توزین دقیق را داشت. به عبارتی داشتن نشانگر خوب، لودسل خوب، مقره های ایده آل، جانکشن باکس عالی و فونداسیون خوب دلیلی بر داشتن باسکول ایده آل نیست. چون هرگونه اشتباه در نصب آنها باعث بروز خطا خواهد گردید.
برای مثال کافیست لودسلهای ما دارای مقر ایده آل نباشند یا ممکن است لودسل ما به صورت قائم نصب نشده باشد و مقداری کج نصب شده باشد. به همین دلیل بهترین راه اینست که با حذف جانکشن باکس متوجه این ایرادات شویم. به عنوان مثال اگر جانکشن باکس را حذف کنیم و تغییری در وزن مشاهده نشود، متوجه ساخت عالی پلتفرم باسکول خواهیم شد. چنانچه این خمش در حد استاندارد نباشد، به لودسل ها نیروهای جانبی وارد خواهد کرد. چون اگر سازه باعث خم شدن بیش از حد لودسل ها شود آنگاه این امر باعث تغییر در خروجی های لودسل خواهد شد. لذا ما مجبوریم با جانکشن باکس و تری مرهای خاص که بعضی مواقع از آن به عنوان مولتی ترین یا رزیستور نام برده می شود خروجی لودسلها را تنظیم نمائیم. این درحالی است که حتی با وجود این تنظیم، باسکول مورد بحث فقط آن وزن خاص را نشان میدهد و در صورتی که وزن یا نقطه اثر بار تغییر کند باز باسکول عملیات توزین را با خطا انجام خواهد داد.
بسیاری از لودسل ها در دمای بالا بسیار خوب عمل کرده ولی در دمای پائین قابلیت خوبی از خود نشان نمی دهند. لذا منطقه نصب و کاربری آنها نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. عامل بسیار مهم دیگر خروجی های یکسان لودسل هاست. به این معنا که خروجی لودسل ها به ازای بار ثابت و مشخص باید یکسان باشد.
مثلاً اگر لودسلی به ازای 30 تن بار 2 میلی ولت خروجی می دهد، نمونه همسان آن از همین کارخانه و خط تولید باید 2 میلی ولت را بدون کوچکترین خطا به ما نشان دهد. هنگامیکه خروجی ها متفاوت بود ما باید مجدداًَ از جانکشن باکس استفاده نمائیم.
نکته دیگر صفحه پلیت های زیر باسکول است که اگر تحمل بار 30 تن را در محیط Linier نداشته باشد آنگاه باسکول در وزنهای مختلف، عکس العمل های متفاوت و نامطلوب ارائه خواهد نمود. پس می توان نتیجه گرفت که در صورت سالم بودن لودسل، نشانگر، مقره های بالا و پائین لودسل، ایراد اصلی از پلتفرم و فونداسیون می باشد. این در حالیست که مشتریان در هر حال سازمان را به عنوان مسئول اصلی این مشکلات می دانند و به خطاهای خود در هنگام اجرای فونداسیون توجهی ندارند. زیرا همانطور که عنوان شد یکی از ارکان مهم باسکول فونداسیون است.
توجه به این نکته الزامی است که جی باکس نسبت به یک جعبه تقسیم معمولی دارای عملکرد و قطعات الکترونیکی بیشتری است که امکان تنظیم و گوشه گیری در آن حاصل می شود. بیش از 50 درصد از مشکلات بوسیله خود مشتریان ایجاد می گردد. زیرا مشتریان هیچگونه اطلاعاتی نسبت به اهمیت فونداسیون ندارند. جدا شدن شیره سیمان و ته نشین شدن سایر اجزای بتن در فونداسیون، آنرا به ضعیفترین حلقه زنجیر، پروسه توزین تبدیل می کند.
مراحل کنترل کیفی بسیار دقیق و استفاده از بهترین مواد و متریال در ساخت سازه باسکول را به قدرتی شگفت انگیز رسانیده است، به عنوان نمونه تمامی میلگردها که از نوع A3 و A4 هستند که به وسیله دقیق ترین دستگاهها و با رعایت استاندارد های خمکاری و برشکاری در علوم مهندسی بریده و خمکاری می شوند. میلگردهای عادی از نوع A2 دارای مقاومتی برابر با 200 مگاپاسکال و میلگرد A3 و A4 مقاومتی برابر 500 مگاپاسکال را دارا می باشد و این مقاومت در حدود 5/2 برابر مقدار نوع قبلی می باشد.
استفاده از شن و ماسه مرغوب و تهیه آن از یک منطقه و شستشوی آن به وسیله دستگاه های شن شور و غبار زدائی آن تاثیر بسزایی در گیرایی بتن تولید شده دارد، استفاده از مواد موارد فوق روان کننده، الیاف مخصوص بتن و فرآوری آن در زمان محاسبه شده و استفاده آن در کمتر از 3 دقیقه، آنرا به قویترین بتن حال حاضر در این صنعت تبدیل می کند. عیار بتن مورد بحث 400 kg/cm2 می باشد . آب استفاده شده در بتن بوسیله دستگاه آب شیرین کن بسیار مجهز به خلوصی در حد آب مقطر رسانیده و کلیه املاح و عناصر مضر بتن نظیر فسفاتها، سولفاتها و املاح رسوبی را از آن می زداید.
استفاده از بهترین و منحصر به فرد ترین لودسلهای جهان ساخت کمپانی فلینتک آلمان از نقاط قوت شاخص این محصول می باشد. المانهایی نظیر کارائی در بالاترین و پائین ترین دما محیط و انبارش، خطی بودن عملکرد، حد ایمن بار الکتریکی و مکانیکی، خروجی های یکسان ولتاژ، حداقل مقدار قابل اندازه گیری در وزن، مقاومت اهمی خروجی و ورودی ایده آل، حداقل بودن انواع خطاها مانند خطای ورودی، خطای خروجی و خطای صفر ،دقیق ترین عملیات توزین را برای ما به ارمغان می آورد . مغروق نمودن این لودسل در عمق 5/1 متری زیر آب و به مدت 000/10 ساعت نشانگر سیلد بندی بی نظیر و رسیدن به استاندارد IP68 می باشد.
خروجی های یکسان لودسل ها در تمامی شرایط دمائی و بار ماکزیمم 30 تن با مقاومت پائین که همان Low PPM گفته می شود از شاخص های مهم این لودسل می باشد. تمامی این عوامل در این فرآیند تولید یک باسکول ایده آل، شرکت صنایع پند را مفتخر به دستیابی به بهترین و دقیقترین باسکول جهان می نماید.
از ویکیپدیا، دانشنامهٔ آزاد
لطفا جهت مشاوره رایگان و استعلام قیمت با ما در تماس باشید
3058 498 0912
پرش به ناوبری پرش به جستجو
باسکول (به فرانسوی: bascule publique) که در انگلیسی آمریکایی ترازوی کامیون (Truck scale) و در انگلیسی غیر آمریکایی به آن ترازوی قطار (railroad scale)یا پل وزن کشی (weighbridge)میگویند، نوعی ترازوی بسیار بزرگ است که بهطور ثابت در یک پی (فوندانسیون) بتنی قرار میگیرد. کامیونها با بار و بدون بار روی این ترازو رفته تا بدین وسیله وزن باری که توسط آنها حمل میگردد، تعیین شود. معمولا به ترازوهای بزرگ (نظیر ترازوهای مورد استفاده در میدانها عمده میوه و تره بار) نیز باسکول میگویند. به صورت خیلی غیر رسمی بدن سازان در باشگاه به ترازوی وزن کشی نیز باسکول گویند. ویژگی باسکول باسکول را می توان با توجه به محل نصب، درخواست مشتری و دیگر فاکتورها به صورت پیش ساخته یا غیر پیش ساخته تهیه نمود. در نمونه پیش ساخته کلیه مراحل در کارخانه زیر نظر مهندسین مجرب و طی چندین مرحله آزمایش مقاوم سازی در برابر عوامل مختلف تولید می گردد تا دربرابر فشار، ضربه و… مقاوم باشد. در مدل غیر پیش ساخته کلیه مراحل اجرا در محل انجام می شود. رعایت استاندارد جهانی در همه مراحل نصب باسکول ها اهمیت فراوانی دارد و الزامی است.
باسکول ها در سه مرحله خاک برداری و زیرسازی، عملیات مکانیکی و نصب پلتفرم، عملیات الکترونیکی و نصب لود سلها اجرا می شوند. قیمت باسکول با توجه به نوع توناژ آن، نوع لود سلها، عیار بتن مصرفی، نوع صفحه یا پلتفرم، و…. متغیر می باشد و با توجه به قیمت روز بازار و براساس تعرفه تعیین شده اصناف تعیین می شود. لود سلهای به کار رفته در انواع باسکول، حسگرهایی هستند که سبب اندازه گیری وزن با دقت بالا می شوند و میزان وزن را در نمایشگرها نشان می دهد. در خرید باسکول با توناژ بالا بهتر است جنس پلتفرم یا صفحه بتنی باشد زیرا در صورت استفاده از پلتفرم فلزی وزن و ضخامت و در نتیجه قیمت آن بالا می رود.
باسکول ها بر اساس معیارهای مختلف تقسیم بندی می شوند که از آن جمله می توان به موارد زیر اشاره کرد.